torsdag 20 november 2008

Balloonfighter och kriminaliteten

För att slippa dra det här för alla: Häromdagen fick jag en kallelse till polisen i Ystad, "misstänkt för bedrägeri". Jag blev förstås sjukt rädd men lyckades ändå nysta en del i det. Jag ringde till polisen för att höra vad det hela handlade om och fick veta att det berodde på "tre sjukanmälningsperioder" under våren/sommaren 2006 då jag gick på aktivitetsstöd via arbetsförmedlingen i Trelleborg. Jag har alltså under ett par dagar från den här tiden ogiltig frånvaro, till följd av att exempelvis någon som hade till uppgift att, i arbetsförmedlingens regi, teckna ned min frånvaro har kryssat i denna annorlunda jämfört med mig. Det var liksom lite luddigt det hela eftersom jag fick ledigt för "bisysslor" eller vad det nu skulle antecknas som eftersom jag hade ett frilansjobb.

Jag har redan erkänt för försäkringskassan att jag fått pengar utbetalda som jag tydligen inte skulle ha. Det är inte som att man vid sina lönebesked spontant tänker "Vänta nu här, ska jag inte ha några hundra kronor mindre eftersom jag var sjuk?". Det är ju trots allt arbetsgivarens delade ansvar att ta reda på sådant. Jag hade ingen aning om att jag fick för mycket förrän ett år senare när Försäkringskassan ville ha 12000 av mig. Jag lyckades få ned det till 9000 och en generös avbetalning. Jag borde inte ha gått med på det egentligen (c:a 10 frånvarodagar x c:a 300 kronor i ersättning om dagen är tydligen = 12000 kronor) men de personer som var ansvariga hade slutat eller vara bara omöjliga att få tag på och jag var utpressad och hotad med att få betala ännu mer. Hur som helst upprättades en avbetalningsplan som jag har betalat på, 600 i kvartalet.

I våras fick jag betala deposition på tre hyror på en gång utöver den vanliga hyran. Det var lite drygt 10000 som skulle betalas på ett bräde, vilket är ganska svårt när man har en inkomst på 7000 men jag fick ihop det och levde ett par månader på bara ett par hundra kronor. Det var hemskt. Jag ringde då Försäkringskassan (tydligen två gånger, de har det i sitt arkiv) eftersom jag inte kunde betala av på min skuld och de sa "okej, vi skjuter lite på det". Det kom en påminnelse någon vecka senare men jag hade fortfarande inga pengar så jag ringde och sa det till dem igen. Jag föreslog att betala 1200 vid nästa avbetalningstillfälle istället. Jag minns inte svaret men jag har åtminstone inte fått en enda varning eller någonstans blivit informerad om att jag skulle bli polisanmäld men tydligen fungerar det så här:

Om du inte betalar på din avbetalning inom ett visst antal dagar (jag tror att kvinnan jag pratade med sa 20+ någonting) avbryts automatiskt avbetalning och en polisanmälan utförs automatiskt utan någon mänsklig inblandning. Försäkringskassan såg i sina papper att jag hade gjort rätt för sig men kunde inte dra tillbaka anmälan eftersom det inte fanns någon människa bakom den som ansvarade för den. Jag hade hamnat i "systemet" och då "ser det ju ut så här" att Försäkringskassan "måste fullfölja". Det är ju så det ser ut, detta av människor skapade svarta hål av oförmögenhet där ingen verkar kunna ta något eget ansvar. Jag är polisanmäld för "försök till bedrägeri" för ett par giltiga frånvarodagar (sjukanmälningar, ledighet för att utföra frilansarbete som konsertrecenserande och så vidare) av en dator i Östersund, en dator som omöjligen kan avbryta anmälan eftersom den inte är programmerad för annat än nitiska polisanmälningar.

Så vad kan jag dömas för? Jag kan dömas för "försök till ringa bedrägeri" eller rentav "omedvetet försök till ringa bedrägeri". Det är det lamaste jag någonsin hört talas om. Jag vill inte ha det i mitt polisregister även om straffet bara är dagsböter baserade på min låga inkomst. Ska mina framtida potentiella arbetsgivare titta på mina papper och se "försök till ringa bedrägeri" och tänka jag är så inkompetent och oduglig att jag inte ens kan fuska till mig några hundra genom att sjukanmäla mig och leva lite gott hemma i några dagar.

Jag är inte särskilt orolig för att bli dömd. Försäkringskassan har inte mycket till case men det känns fortfarande väldigt obehagligt att jag, när jag kommer hem från Falun, ska åka till polisen för förhör. Därtill för något så fullständigt absurt som några frånvarodagar för 2½ år sedan.

Tack till datorn i Östersund och tack till den svenska byråkratin.

9 kommentarer:

mikaela sa...

Ja, fyfan för de där djävlarna. Kafkas Processen är inte långt borta. Personen som jag jobbar hos har precis fått reda på att hon får välja mellan daglig verksamhet eller att ha kvar sina assistenter, som hon inte klarar sig utan. Men ja, logik och byråkrati har väl aldrig rimmat...

mikaela sa...

(... Av nämnda F-kassa alltså, det var det som var kopplingen.)

Robert sa...

Fan vad jobbigt, speciellt när du knappt har gjort något. Jag ska vara din försvarsadvokat, nej men ärligt finns det inte någon som kan vittna om att du gjort som du skulle? Slutsats: Byråkrati är inte alltid bra.

Amanda sa...

Helt cp ju. Hoppas det löser sig på så bra sätt som det är möjligt!

Balloonfighter sa...

Ja, det är så stört.

marängteorin sa...

Överklaga till Länsrätten!

Balloonfighter sa...

Om man gör det måste man hyra advokat och betala rättens omkostnader.

marängteorin sa...

Du kan vara ditt egem ombud och satsa på att vinna målet så att du slipper rättegångskostnader?

Usch. Tråkig sits.

Balloonfighter sa...

Det låter ju rätt risky det också. Men i alla fall så ska jag på förhör i början av december och då ska åklagaren besluta om de ska driva saken vidare. Jag tycker att försäkringskassans anmälan är så jävla lame att det förmodligen borde läggas ned.