torsdag 8 januari 2009

Mannen med skylten

Jag såg om ett gammalt avsnitt av 100 höjdare idag i vilket Stellan Hagmalm, mer känd som Mannen med skylten, var med. Tanken slog mig att jag visste alldeles för lite om mannen som tillsammans med sin fru går runt hela dagarna i Lund med en skylt med texten "Carl- Erik Rosén sköt Olof Palme" och "Sluta mörda oss" i händerna. Jag har sett paret Hagmalm säkert 30-40 gånger i Lund (tidigare gick de tydligen runt i Jönköping under hela 90-talet och propagerade) och jag har sett den lilla röda bilen som de bor i flera gånger. Sällan har man sett något propagera så envist för sin sak och för så döva öron och jag tänkte att det rimligtvis borde finnas en hel del artiklar om parets agenda (nej, jag har aldrig vågat prata med dem själv). Enligt Sydsvenskan dök paret upp i Lund någon gång under 2003.

Anklagelserna mot att Hagmalms gamle klasskamrat Carl-Erik Rosén skulle ha skjutit Olof Palme är bara en del av konspirationsteorierna. Det finns till och med en artikel om honom på Wikipedia som summerar vad tidningar och privatpersoner har samlat in angående Hagmalms teorier.

"Anledningen till vandrandet med skylten är, enligt Hagmalm själv, att hans barndomskamrat Carl-Erik Rosén konspirerat mot honom och hans släkt (tillsammans med samtliga svenska politiker och massmedia) för att dölja det faktum att Hagmalm i själva verket är Sveriges tronarvinge. Olof Palme mördades för att avleda uppmärksamheten från detta avslöjande. Stellan hävdar att han även utsatts för tankekontroll och ser tecken till sammansvärjning i princip över allt, bland annat i Estoniakatastrofen, Lasermannen osv. Bakom konspirationen ligger en hemlig organisation som störtade Romarriket, grundade kristendomen och startade andra världskriget för att bilda FN, med avsikt att utplåna Hagmalms släkt."

Bloggaren bakom NoWireHanger tog sig också tid att prata med Hagmalm en dag och fick då ytterliggare förklaringar.

"Dag Hammarskjöld utsågs tidigt till FNs generalsekreterare för att han var svensk, vilket på något sätt skulle underlätta utplånandet av Hagmalms släkt. Hans förfäder har blivit systematiskt mördade åtminstone sedan 1800-talet, och senast hans far 1984."

"Carl-Erik Rosén, Hagmalms gamle kompis, föddes, efter att "de" hade beordrat Roséns pappa att skaffa en son. Denne son, Carl-Erik, uppfostrades med ett mål: att mörda Olof Palme. Anledningen till detta var lite oklart, men i planen ingick iallafall att Hagmalm skulle fås att tro att han själv var mördaren, för att han inte skulle inse att han i själva verket är kejsare, inte bara över Sverige utan över hela världen."

"Denna hemliga organisation sa också till Hagmalms mor att hon skulle föda en son, så att inte fadern skulle bli misstänksam att hon var med i den konspirationen som syftar att få släkten att dö ut. Hagmalm är den sista överlevande och har inte själv några barn eftersom "de" har manipulerat honom och hans fru att inte skaffa barn genom att försämra deras livsvillkor och genom att droga honom. När Hagmalm efter 20 år slutade ta sin medicin 1993 försökte de via socialstyrelsen genom propaganda på TV få honom att fortsätta men misslyckades."

För det första är det ett hemskt utslag av paranoia men det är svårt att inte roas av berättelsen heller, som väl närmast kan jämföras med en mer profetisk och förvirrad version av DaVinci-koden. Skillnaden där är väl att jag faktiskt skulle vilja läsa en bok skriven av Stellan Hagmalm. Jag kan också förstå att någon drabbas av en sådan paranoia och hyser sådana konspirationsmisstankar som Hagmalm faktiskt gör men det är desto svårare att se hur hans fru kan ge upp sitt liv, leva i en sunkig Nissan Micra och varje dag gå runt på stan för att sprida det så uppenbart vansinniga budskapet. Jag kände inte till mycket mer om paret Hagmalm än vad som står på skylten och det jag har hört ryktesvägen men jag hade definitivt ingen aning om att det lurade en så stor konspirationsteori bakom.

Och var kan man träffa Stellan Hagmalm och hans fru? Oftast är de i närheten av Clemenstorget men om man är morgonpigg ska man, enligt rykten, kunna hitta dem när de utför sina morgonrutiner på Novas offentliga toaletter eller när de köper "vaniljglass och skinkspill" (enligt en av de intervjuade i 100 höjdare) på Hemköp vid tidigare nämnda torg. Jag föreslår att ni tilltalar Stellan Hagmalm som "kejsaren" om ni råkar på honom och hans inte fullt lika karismatiska fru. De förtjänar också att må bra.

3 kommentarer:

marängteorin sa...

Mycket svår paranoia, som sagt. Frun är alltså helt distanserad men stöttar sin man ändå?

Balloonfighter sa...

Det verkar så. Har inte sett henne uttala sig i någon av de intervjuer som har gjorts med paret.

Henning sa...

Usch, det måste vara fruktansvärt hemskt att leva i sån paranoina! Men vad är det för fru som är med på det? Hon måste borde ju verkligen se hur vansinnigt det är?!